6 goede financiële voornemens voor 2024

De beste wensen voor het nieuwe jaar! Het nieuwe jaar biedt kansen om je geldzaken beter te regelen. Denk aan meer grip op je inkomsten en uitgaven, bezuinigen, sparen, je hypotheek verlagen, belastingen beperken en je pensioen pimpen. Dat zorgt voor minder geldstress en meer positieve impact van je geld op je leven. Je hoeft natuurlijk niet meteen met alle onderwerpen tegelijk aan de slag. Als je je bijvoorbeeld elke maand in één onderwerp verdiept, houdt je het overzichtelijk.

1. Krijg meer grip op je geldzaken

Download maandelijks een overzicht met inkomsten en uitgaven van je (privé)betaalrekening, gebruik info uit de app van je bank over vaste lasten en/of maak in Excel een overzicht van inkomsten en uitgaven. Via dit overzicht krijg je inzicht in waar je geld naartoe gaat en houd je beter grip op je geld.

Gebruik de tips van het Nibud en het Excel-voorbeeld voor een maandbegroting of jaarbegroting en tips van KVK over Administratie en boekhouden voor starters | KVK en Administratie | KVK.

2. Ga bezuinigen

Kijk kritisch naar je uitgaven. Nederlanders geven aan dat ze in 2024 vooral willen bezuinigen op boodschappen, winkelen en/of energie/gas (onderzoek Goede financiële voornemens 2024 van Wijzer in geldzaken, link onderaan). Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden om geld te besparen.

Kijk naar je (grootste) kostenposten zoals wonen, energie, vervoer, reizen, verzekeringen, boodschappen, vakantie en uit eten gaan en zoek goedkopere alternatieven. Maar ook vele kleintjes maken samen een grote besparing. Niet meer elke dag langs de Starbucks voor koffie, levert je op jaarbasis honderden (of duizenden euro’s) op.

Gebruik tips van de Consumentenbond, het Nibud en Vereniging Eigen Huis:

400x besparen op prive-uitgaven – bertwams (wordpress.com)

Kosten besparen voor ondernemers: Ondernemen zonder financiering, noodzaak of strategie: bootstrapping – bertwams (wordpress.com)

3. Verdien meer met je spaargeld

Als je spaargeld hebt, loont het mogelijk om naar een hogere rente te zoeken. Bijvoorbeeld bij een andere bank of via het langer vastzetten van je spaargeld in een spaardeposito.

Ontdek meer tips in blog en ga aan de slag: Meer verdienen met je spaargeld – bertwams (wordpress.com)

4. Verlaag je hypotheek

Onderzoek of verlagen via extra aflossen mogelijk is. Het geld dat je bespaart kun je gebruiken voor vermogensopbouw: extra inleg voor je pensioen, sparen, beleggen of een buffer voor doelen als studerende kinderen, wereldreis, verduurzamen van je huis, een opleiding voor jezelf of de start van je eigen bedrijf.

Kijk eerst wat voor soort hypotheek je hebt. Misschien bestaat je (deels aflossingsvrije) hypotheek uit verschillende deelhypotheken met verschillende rentepercentages. Kijk wat je maximaal per hypotheekdeel extra mag aflossen, vaak is dat 10%, soms meer. En start met extra aflossen van de duurste hypotheek met geld dat je kunt missen.

Consumentenbond: Extra aflossen op je hypotheek: Verstandig? | Consumentenbond

Vereniging Eigen Huis: Hypotheek aflossen | Vereniging Eigen Huis

5. Beperk belastingen

Iedereen moet belasting betalen, maar je hoeft geen fooi te geven. Wees je bewust  van belastingaftrekken en/of kortingen voor particulieren (voor je privé-aangifte) en/of voor ondernemers.

Belastingaftrek particulieren (Belastingdienst): Aftrekposten en kortingen (belastingdienst.nl)

Belastingaftrekken ondernemers (KVK): Betaal minder belasting via aftrekposten | KVK

6. Pimp je pensioen

Als je (gedeeltelijk) een werkgever zonder pensioenopbouw had, parttime bent gaan werken of een tijdje niet gewerkt hebt, is het een optie zelf aanvullend wat te regelen voor je oude dag. Ook als je eerder wilt stoppen met werken is zelf vermogen opbouwen verstandig.

Check hoe jouw pensioen ervoor staat op Mijnpensioenoverzicht.nl.

Ontdek hieronder mogelijkheden om je pensioen te ‘ pimpen’.

Pensioen algemeen: Pensioen opbouwen en wat je zelf kunt doen | Nibud

Pensioen aanvullen: 6 manieren om je pensioen aan te vullen – Wijzer in geldzaken

Pensioen voor ondernemers: Pensioen opbouwen als ondernemer | KVK | KVK

Meer lezen:

Onderzoek Financiële goede voornemens voor 2024 van Wijzer in geldzaken:

PowerPoint Presentation (wijzeringeldzaken.nl)

Geldboek voor ondernemers (KVK):

Geldboek voor ondernemers | KVK | KVK

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.