Parttime ondernemen als zzp’er: financieel in balans

ocean-829715_1280

Palmboom

Als je het heel goed doet als zzp’er, kan je met je laptop onder een palmboom je onderneming in een paar uur per week managen als digital nomad. Maar misschien is dat helemaal niet je doel en wil je een redelijk inkomen verdienen met doen wat je leuk vindt. Dan hoop ik dat onderstaande aandachtspunten je een stap verder brengen. Ik ga er in deze blog van uit dat je parttime aan de slag wilt of al bent als zzp’er naast een (parttime) baan in loondienst.

Redenen parttime ondernemen

Er kunnen verschillende redenen zijn, waarom je parttime in plaats van full time onderneemt: je wilt voldoende tijd hebben voor je partner en kinderen, je bent mantelzorger, je wilt eerst kijken of er voldoende behoefte is aan je producten of diensten en/of je wilt zoveel mogelijk financiële zekerheid behouden via een (parttime) baan in loondienst voor je inkomen, opbouw pensioen en bescherming tegen arbeidsongeschiktheid.

Goed gezelschap

Je bent in een goed en steeds groter wordend gezelschap. Per 1 oktober 2021 zijn het er 322.000. In deze blog zet ik een aantal arbeidsrechtelijke, maar vooral financiële en fiscale aspecten van parttime ondernemen op een rij.

1.       Arbeidsrechtelijk

Als je (parttime) in loondienst werkt en als zzp’er gaat starten, is de tip voordat je start je arbeidsovereenkomst te controleren op bedingen. Bedingen zijn bepalingen of afspraken in een (arbeids)overeenkomst. Soms moet je nevenwerkzaamheden melden en soms moet je toestemming vragen. Naast een concurrentiebeding kunnen er ook andere spelregels in staan bijvoorbeeld over het benaderen van relaties van je werkgever en geheimhouding.

Anders dan je baan

Ook al ga je als zelfstandige iets heel anders doen dan in loondienst, waardoor tegenstrijdige belangen niet direct aan de orde lijken, dan nog kan het effect hebben op je functioneren in loondienst. Bijvoorbeeld: je werkt overdag op kantoor als administratief medewerker en je gaat als zelfstandige drie avonden per week tot laat achter de bar staan of onregelmatige diensten draaien in de zorg. Waarschijnlijk ben je dan overdag wat minder fit om je werk te doen. Ander voorbeeld is dat je als zelfstandige gaat werken in een branche, waar je werkgever niet mee geassocieerd wil worden. Dus afstemming met je werkgever, ook als het niet in je arbeidsovereenkomst staat, kan problemen voorkomen.

Parttime ondernemen: wat is dat eigenlijk, meer over concurrentiebeding, voor- en nadelen

2.       Belastingen

Inkomstenbelasting

Als je in loondienst werkt, wordt er maandelijks automatisch loonbelasting (voorheffing op de inkomstenbelasting) ingehouden. Als zelfstandige moet je 1 keer per jaar aangifte doen voor de inkomstenbelasting.

Over de winst of het resultaat, dat je boekt met je activiteiten als zzp’er, moet je inkomstenbelasting betalen. Dat komt bovenop je loon. Relatief kom je dan sneller in een hoger belastingtarief terecht. Dan nog kan het interessant genoeg zijn om parttime te gaan ondernemen, als je maar voldoende inkomsten en plezier voor je inspanningen terugkrijgt.

Inkomstenbelasting

Als de Belastingdienst je als ondernemer beschouwt, kan je in aanmerking komen voor een aantal aftrekken zoals MKB Winstvrijstelling en Investeringsaftrek. Deze staan los van het urencriterium. Dus, als je als ondernemer wordt beschouwd, en relatief weinig uren als parttime zzp’er maakt, heb je mogelijk toch wat belastingvoordeel.

Wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting

MKB winstvrijstelling

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Als je aan het urencriterium voldoet, kunnen er extra aftrekken bijkomen.

Urencriterium

Als je meer dan 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteedt, kom je in aanmerking voor een aantal extra belasting aftrekken. Dat zijn 49 weken van gemiddeld 25 uur. Niet alleen de directe uren, die je factureert, tellen mee, maar ook indirecte uren zoals bijvoorbeeld reistijd, netwerken, acquisitie, bijwerken van je website en administratie. Advies is om het bij te houden, zodat je het achteraf aannemelijk kan maken. Hier zijn online diverse tools voor te vinden.  Altijd meegenomen die extra voordeeltjes, maar geen voorwaarde of noodzaak om pas dan te starten, als je verwacht die uren daadwerkelijk te gaan halen. Ook als je minder uren ter beschikking hebt, kan je prima starten om alvast wat op te bouwen en extra inkomsten te genereren. Jij bepaalt zelf of je 5, 10, 15 of 20 uur per week aan je onderneming besteedt.

Toeslagen: inkomensgrenzen en voorwaarden

Als je toeslagen ontvangt zoals huurtoeslag of zorgtoeslag, let dan op of je de grenzen niet overschrijdt door je bijverdienste. Het zou vervelend zijn als je, zonder het te weten, toeslagen verliest, terwijl je inkomen een beetje stijgt door je parttime ondernemerschap. Dan zou je per saldo kunnen dalen. Op de website van de Belastingdienst kan je de inkomensgrenzen en andere voowaarden controleren.

Toeslagen

Check hier of je in aanmerking komt voor toeslagen en andere regelingen:

Berekenuwrecht (via NIBUD)

(dank aan een attente ondernemer, die mij op dit aandachtspunt attendeerde in een reactie).

Verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheid en zwangerschap.

Besteedt je als ondernemer minimaal 800 uur aan je onderneming en ben je arbeidsongeschikt? Dan voldoe je aan het verlaagd-urencriterium. Onderbrak je je werk als ondernemer door je zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren. Dank aan van Machiel Keet van Gere-geld voor de aanvulling over het verlaagde urencriterium en het belang van inzicht in je boekhouding.

Ondernemersaftrek

Urencriterium

Administratie en boekhouding

Ook als je geheel of gedeeltelijk je administratie en boekhouding uitbesteedt, is inzicht in de cijfers belangrijk. De boekhouding is het dashboard van je bedrijf, waarmee je zo nodig kan bijsturen. Als ondernemer ben en blijf je zelf verantwoordelijk voor een goede boekhouding en belastingaangifte, ook als je het uitbesteedt.

Administratie

Uurtarief bepalen

Omdat we toch aanbeland zijn bij de term uren, is het wel handig je uurtarief te bepalen, zodat je daarmee ook berekeningen kan doen.

Uurtarief bepalen

Berekenhet.nl uurtarief zzp

Bereken je hier je inkomen als parttime zzp’er

Het moment supreme: wat gaat parttime ondernemen je naast zelfstandigheid, de ruimte om je creativiteit uit te leven, nieuwe netwerkcontacten, btw-aangifte, boekhouding, leuke samenwerkingspartners en spannende en uitdagende opdrachten je financieel opleveren:

Berekenhet.nl extra inkomen

BTW (omzetbelasting)

Naast inkomstenbelasting geldt voor de meeste diensten en producten, dat je met BTW of Omzetbelasting te maken krijgt. Elk kwartaal moet je aangifte doen voor de BTW.

BTW aangifte

Kleine ondernemersregeling BTW

Voor ondernemers met een omzet van maximaal 20.000 euro per jaar is er de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Dit is een vrijstelling op de af te dragen BTW. Het gaat hierbij om het verschil tussen de ontvangen BTW en te betalen BTW op jaarbasis.

Kleineondernemersregeling

barca-473854_1280

3.       Verzekeringen en pensioen

Als je in loondienst werkt, ben je beschermd tegen arbeidsongeschiktheid, bouw je een pensioen op en bouw je WW-rechten op. Als je (parttime) als zelfstandige aan de slag gaat, is het handig erover na te denken welke verzekeringen of pensioenregeling je wenselijk acht in aanvulling hierop. Dat bepaal je zelf. Je privé verzekeringen gelden niet voor je onderneming. Over de arbeidsongeschiktheidsverzekering en alternatieven heb ik in een andere blog informatie op een rij gezet: Slechts 1 op de 5 zzpers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Pensioen: Pensioen

Overzicht verzekeringen: Soorten verzekeringen

office-515984_1920

4.       Je financiën onder controle: balans privé en zakelijke financiën

Hieronder vind je nog wat handige informatie en tools, die gaan over de balans en de verbanden tussen zakelijke en privé financiën.

Balans privé en zakelijke financiën: Balans prive en zakelijke financien

KVK Geldboek voor ondernemers (download gratis): KVK Geldboek voor ondernemers

Checklist geldzaken op orde: Checklist geldzaken op orde

Wijzer in geldzaken: Geldzaken zzpers

Handige digitale tools van het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, over o.a. pensioen, buffer, financiële planning e.d.

Alle tools

Blog over ondernemingsplan met o.a. gratis modellen (financieel) plan: Succesvol ondernemen met een ondernemingsplan

Handige digitale tools op berekenhet.nl over o.a. werk en inkomen, zzp, belastingen, pensioen, uurtarief, hypotheek, sparen en beleggen.

Berekenhet.nl

5. Uitkering voor zzp’ers

Als je activiteiten als zelfstandige onverhoopt te weinig opleveren, dan zijn er onder voorwaarden in sommige situaties ook uitkeringen voor zzp’ers.  WW: Starten vanuit een WW uitkering en Herleving oude WW recht

Bijstand, BBZ, Zwangerschap en IOAZ: Uitkeringen voor zzpers en freelancers en BBZ

Fiscalisering BBZ kan leiden tot hoger belastbaar inkomen en verlies toeslagen

De uitkering voor levensonderhoud op grond van het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ) wordt in eerste instantie als een lening verstrekt en op jaarbasis berekend. Na afloop van het jaar wordt op basis van de jaarrekening de uitkering definitief vastgesteld. Dat betekent dat een BBZ uitkering die in eerste instantie als lening wordt verstrekt het volgend jaar definitief wordt vastgesteld. Die vaststelling kan leiden tot omzetting in een bedrag om niet of in terugvordering van de verleende bijstand.

Let op: in het algemeen geldt dat bijstandsuitkeringen zijn belast, dus ook uitkering BBZ. Zolang de uitkering wordt verstrekt in de vorm van een lening blijft de uitkering zonder fiscale gevolgen. Als de lening wordt teruggevorderd, omdat er voldoende eigen inkomen is, zijn er eveneens geen fiscale gevolgen.

Als wordt vastgesteld dat de lening niet of slechts gedeeltelijk hoeft te worden terugbetaald, dan is er wél fiscaal inkomen en zal dit ook op de jaaropgave het jaar erna als inkomen zijn vermeld. De BBZ-uitkering is een tijdelijke overbrugging. De lening moet óf worden terugbetaald (als het de ondernemer goed gaat) óf het wordt belast inkomen.

Dit vastgestelde inkomen kan in het jaar erná dus leiden tot minder recht op toeslagen of toeslagen, die moeten worden terugbetaald.

Misschien dat middeling nog een hulpmiddel kan zijn: Belastingdienst middeling sterk wisselende inkomsten

Blog BBZ: BBZ als alternatieve financiering

IOAZ (voor 55+ ondernemers): De ioaz voor de 55 plus ondernemer

ZZP pagina’s Kamer van Koophandel: kvk.nl zzp

Pagina’s Belastingdienst ondernemers: Belastingdienst.nl ondernemers

5 gedachtes over “Parttime ondernemen als zzp’er: financieel in balans

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.