Succesvol ondernemen met een ondernemingsplan

office-515984_1920

Inzicht haalbaarheid van je plannen

Om inzicht te krijgen in de organisatorische, commerciële en financiële haalbaarheid van een nog te starten onderneming is een ondernemingsplan een handig hulpmiddel, vooral voor jezelf. Ook als langer gevestigd ondernemer kan het handig zijn de bedrijfssituatie in kaart te brengen, bijvoorbeeld in verband met het aanvragen van (groei)financiering of het aanpassen van je strategie.

Wanneer nodig en voor wie?

Online zijn verschillende gratis modellen en ingevulde voorbeelden te vinden. Een ondernemingsplan is vaak vereist bij het aanvragen van een financiering. Andere reden voor het maken van een ondernemingsplan is een verzoek vanuit onder meer een verhuurder, uitkeringsinstantie, leverancier, samenwerkingspartner/zakenpartner of voor studenten vanuit een onderwijsinstelling.

Waar kan je gratis downloads vinden?

Ik heb een aantal websites op een rij gezet met informatie. Verder vind je websites, waar je kosteloos een model en een ingevuld voorbeeldplan kan downloaden. De modellen bevatten allen dezelfde onderdelen over de onderwerpen persoon, idee/concept, organisatie, marktonderzoek, marketing en financiën. Soms is het plan in vier hoofdstukken verdeeld, soms in meer hoofdstukken. Meestal kijk je in een ondernemingsplan drie jaar vooruit.

  1. Informatie over het ondernemingsplan op kvk.nl Ondernemingsplan maken

In het Geldboek voor ondernemers staan tips om begrotingen te maken. Het is een gratis download.

2. Model ING

Ondernemingsplan ING

ING voegt branche informatie toe in je ondernemingsplan.

3. Model Qredits

Ondernemingsplan Qredits

Het financieel deel van het plan is in Excel. Dit heeft het voordeel dat het cijfers in het plan doorrekent en eventuele aanpassingen ook.

4. Model Rabobank

Ondernemingsplan Rabobank

De Rabobank voegt branche informatie toe aan je plan. Er is ook een ingevuld voorbeeldplan te downloaden.

5. Business model canvas

Naast een ondernemingsplan kan een business model canvas ook een handig hulpmiddel zijn om je bedrijfsconcept in eerste instantie meer in grote lijnen en minder gedetailleerd uit te werken.

Stappen van het Business Model Canvas

Video Uitleg en voorbeeld Business Model Canvas:

6. Startups

Startupdelta (nu Techleap) heeft een speciale Smart funding canvas voor startups op zoek naar financiering.